W trójkącie ABC kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB}\) jest prosty, kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle CAB}\) to \(\displaystyle{ \alpha}\), a kąt \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC}\) to \(\displaystyle{ \beta}\), a odcinek AC ma długość 8, a CB 6. Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ tg ^{2}\beta-5sin\beta*ctg \alpha + \sqrt{1-cos ^{2} \alpha }}\)
dzięki z góry
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Wykonaj rysunek, zaznacz długości boków i kąty, uprość niektóre wyrażenia korzystając z tożsamości trygonometrycznych... spróbuj coś wykombinować, powiem, czy jest dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 14 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Chętnie bym to zrobiła, ale to zadanie nie jest dla mnie, a ja nie miałam jeszcze w szkole funkcji trygonometrycznych i niestety nie umiem rozwiązać tego zadania. Rysunek mam, ale nie mogę go umieścić. Niestety nic on mi nie mówi, bo nie mam jeszcze zielonego pojęcia o funkcjach trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ AC=a \ BC=b \ AB=c}\)
\(\displaystyle{ 64+36=c^2 \Rightarrow c=10}\)
\(\displaystyle{ tg\beta=\frac{8}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin\beta=\frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{8}{6}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ 64+36=c^2 \Rightarrow c=10}\)
\(\displaystyle{ tg\beta=\frac{8}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin\beta=\frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{8}{6}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{8}{10}}\)
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Oblicz wartość wyrażenia
To znaczy nie wiesz, co jest sinus, co jest cosinus itp.?
może pomocny będzie schemat
sinus kąta jest to stosunek przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta do przeciwprostokątnej
\(\displaystyle{ sinB=\frac{b}{c}}\)
cosinus kąta jest to stosunek przyprostokątnej leżącej przy kącie do przeciwprostokątnej
\(\displaystyle{ cosB=\frac{a}{c}}\)
tangens kąta jest to stosunek sinusa do cosinusa kąta
\(\displaystyle{ tgB=\frac{sinB}{cosB}=\frac{b}{a}}\)
cotangens kąta jest odwrotnością tangensa kąta
\(\displaystyle{ ctgB=\frac{1}{tgB}=\frac{a}{b}}\)
zachodzi wzór zwany jedynką trygonometryczną
\(\displaystyle{ sin^2B+cos^2B=1}\)
(możesz sama udowodnić z twierdzenia Pitagorasa)
spróbuj teraz coś zdziałać
może pomocny będzie schemat
sinus kąta jest to stosunek przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta do przeciwprostokątnej
\(\displaystyle{ sinB=\frac{b}{c}}\)
cosinus kąta jest to stosunek przyprostokątnej leżącej przy kącie do przeciwprostokątnej
\(\displaystyle{ cosB=\frac{a}{c}}\)
tangens kąta jest to stosunek sinusa do cosinusa kąta
\(\displaystyle{ tgB=\frac{sinB}{cosB}=\frac{b}{a}}\)
cotangens kąta jest odwrotnością tangensa kąta
\(\displaystyle{ ctgB=\frac{1}{tgB}=\frac{a}{b}}\)
zachodzi wzór zwany jedynką trygonometryczną
\(\displaystyle{ sin^2B+cos^2B=1}\)
(możesz sama udowodnić z twierdzenia Pitagorasa)
spróbuj teraz coś zdziałać