witam! mam jedno glupie pytanie- jak najprosciej wyznaczyc kat, ktorego tangens wynosi \(\displaystyle{ \frac{- \sqrt{3} }{3}}\)?
pozdrawiam
wyznacz wartosc kata- dany tangens
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
wyznacz wartosc kata- dany tangens
\(\displaystyle{ tg30= \frac{ \sqrt{3}}{3}\\
-tg(30)= - \frac{ \sqrt{3}}{3}\\
tg(-30)= \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)
odp. -30= \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{6} +k \pi;k \in C}\)
korzystam z tego ze tangens jest f. nieparzysta> \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\)
-tg(30)= - \frac{ \sqrt{3}}{3}\\
tg(-30)= \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)
odp. -30= \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{6} +k \pi;k \in C}\)
korzystam z tego ze tangens jest f. nieparzysta> \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x)}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, o 19:46 przez Ateos, łącznie zmieniany 3 razy.
wyznacz wartosc kata- dany tangens
no wlasnie nie :/ ma wyjsc \(\displaystyle{ \frac{11}{6} pi}\)-- 15 kwi 2009, o 19:42 --tnz chodzi o 4 cwiartke
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
wyznacz wartosc kata- dany tangens
\(\displaystyle{ tg\alpha=-\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=-tg\frac{\pi}{6}}\)
a w IV ćwiartce
\(\displaystyle{ tg\alpha=tg(2\pi - \frac{\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=tg\frac{11}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{11}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=-tg\frac{\pi}{6}}\)
a w IV ćwiartce
\(\displaystyle{ tg\alpha=tg(2\pi - \frac{\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=tg\frac{11}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{11}{6}\pi}\)
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
wyznacz wartosc kata- dany tangens
wielokrotnoscia pi/6 jest 11/6 pi. Mozesz tez inaczej, jesli "widzisz" ze to nie katy 30;45;60;90 i ich wielokrotnosci to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} tgx= \frac{sinx}{cosx}= - \frac{ \sqrt{3}}{3} \\ sin^2x+cos^2x=1 \end{cases}}\)
wyjda zawsze 2 rozwiazania, ale 1 odrzucasz(bo masz np. miec rozwiazanie w 4 cwiartce, czyli w zaleznosci z czego liczysz delte czy z cos, czy sin odrzucasz jedno). To tu jest uniwersalne rozwiazanie dla tgx=a, \(\displaystyle{ a \in R}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} tgx= \frac{sinx}{cosx}= - \frac{ \sqrt{3}}{3} \\ sin^2x+cos^2x=1 \end{cases}}\)
wyjda zawsze 2 rozwiazania, ale 1 odrzucasz(bo masz np. miec rozwiazanie w 4 cwiartce, czyli w zaleznosci z czego liczysz delte czy z cos, czy sin odrzucasz jedno). To tu jest uniwersalne rozwiazanie dla tgx=a, \(\displaystyle{ a \in R}\)