wiedzac ze\(\displaystyle{ sinx + cos x = \frac{1}{\sqrt{2}}}\)
oblicz:
1)\(\displaystyle{ sinx * cosx}\)
2)\(\displaystyle{ |sinx - cosx|}\)
3)\(\displaystyle{ sin^{3}x + cos^{3}x}\)
4)\(\displaystyle{ sin^{4}x + cos^{4}x}\)
wiedząc ze sinx+cosx=....oblicz
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
wiedząc ze sinx+cosx=....oblicz
\(\displaystyle{ 1)sinx+cosx=sin^2x+cos^2x-2sinxcosx= 1-2sinxcosx= \frac{1}{ \sqrt{2}} \Leftrightarrow sinxcosx= \frac{\frac{1}{ \sqrt{2}-1}}{-2}}\)
3) skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia
4)\(\displaystyle{ sin^4x+cos^4x=(sin^2x+cos^2x)^2-2sin^2xcos^2x=1-2(sinxcosx)^2}\)
3) skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia
4)\(\displaystyle{ sin^4x+cos^4x=(sin^2x+cos^2x)^2-2sin^2xcos^2x=1-2(sinxcosx)^2}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, o 19:38 przez Ateos, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 21:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 4 razy
wiedząc ze sinx+cosx=....oblicz
wlasnie 1 mi sie udalo samodzilenie rozwiazac, ale na 2. nie mam pomysłu :/
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
wiedząc ze sinx+cosx=....oblicz
2)
\(\displaystyle{ \sqrt{(sinx-cosx)^2}= \sqrt{sin^2+cos^2x-2sinxcosx}= \sqrt{1-2sinxcosx}}\)
oczywiscie korzystam z tego ze:
\(\displaystyle{ |a|= \sqrt{a^2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(sinx-cosx)^2}= \sqrt{sin^2+cos^2x-2sinxcosx}= \sqrt{1-2sinxcosx}}\)
oczywiscie korzystam z tego ze:
\(\displaystyle{ |a|= \sqrt{a^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 21:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 4 razy
wiedząc ze sinx+cosx=....oblicz
w przykladzie 4. skorzystales ze wzoru skroconego mnozenia prawda?ale nie rozumiem czemu \(\displaystyle{ sin^{2}}\)x+\(\displaystyle{ cos^{2}}\)x nie jest jeszcze podniesione do kwadratu...