\(\displaystyle{ a=(sin \alpha + cos \alpha)^{2}+(sin \alpha - cos \alpha)^{2}}\)
\(\displaystyle{ b=sin^{4} \alpha + sin^{2} \alpha \cdot cos^{2} \alpha+cos^{2} \alpha}\)
do najprostrzej postaci
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
do najprostrzej postaci
\(\displaystyle{ a=sin\alpha ^{2}+2sin \alpha cos \alpha+cos \alpha ^{2} + sin\alpha ^{2}-2sin \alpha cos \alpha+cos \alpha ^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ b=sin ^{2} \alpha sin ^{2} \alpha+sin ^{2} \alpha \cdot cos ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha = sin ^{2} \alpha( sin ^{2}\alpha + cos ^{2} \alpha)+cos ^{2}\alpha= 1}\)
\(\displaystyle{ b=sin ^{2} \alpha sin ^{2} \alpha+sin ^{2} \alpha \cdot cos ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha = sin ^{2} \alpha( sin ^{2}\alpha + cos ^{2} \alpha)+cos ^{2}\alpha= 1}\)