rozwiaz rownanie:
\(\displaystyle{ sin2x= \frac{8 \sqrt{3}sin2x-9 }{4sin2x}}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in (0, \frac{\pi}{2})}\)
rownanie trygonometryczne
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rownanie trygonometryczne
Na początek dziedzina \(\displaystyle{ \sin 2x \neq 0}\)
Teraz odważnie mnożymy przez \(\displaystyle{ 4 \sin 2x}\)
Dostajemy równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ 4\sin^2 2x - 8\sqrt{3} \sin 2x +9=0}\)
\(\displaystyle{ (2\sin 2x - \sqrt{3})(2 \sin 2x - 3\sqrt{3})=0}\)
Teraz odważnie mnożymy przez \(\displaystyle{ 4 \sin 2x}\)
Dostajemy równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ 4\sin^2 2x - 8\sqrt{3} \sin 2x +9=0}\)
\(\displaystyle{ (2\sin 2x - \sqrt{3})(2 \sin 2x - 3\sqrt{3})=0}\)
- bzyk12
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
rownanie trygonometryczne
robimy podstawienie;
\(\displaystyle{ t=sin2x \wedge t \in (0,1)}\)
\(\displaystyle{ 4t ^{2} -8 \sqrt{3}t+9=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=48}\), \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)-to rozwiązanie odpada
\(\displaystyle{ t _{2}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x=sin \frac{\pi}{3} \vee sin2x=sin \frac{2 \pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} \vee x= \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ t=sin2x \wedge t \in (0,1)}\)
\(\displaystyle{ 4t ^{2} -8 \sqrt{3}t+9=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=48}\), \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} =4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)-to rozwiązanie odpada
\(\displaystyle{ t _{2}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x=sin \frac{\pi}{3} \vee sin2x=sin \frac{2 \pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6} \vee x= \frac{\pi}{3}}\)