wielokaty foremne
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
wielokaty foremne
W pewnym wielokącie foremnym miara każdego kąta wewnętrznego wynosi 144. Oblicz ile przekątnych ma ten wielokąt.
- krzywy1607
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 35 razy
wielokaty foremne
ze wzoru na miarę kąta wewnętrznego można wyznaczyć ile boków ma ten wielokąt
\(\displaystyle{ \alpha=180- \frac{360}{n}}\) po obliczeniach n=10
I teraz ze wzoru na ilość przekątnych
\(\displaystyle{ f=\frac{n(n-3)}{2}}\), podstawiamy n i mamy ilość przekątnych w tym wielokącie
\(\displaystyle{ \alpha=180- \frac{360}{n}}\) po obliczeniach n=10
I teraz ze wzoru na ilość przekątnych
\(\displaystyle{ f=\frac{n(n-3)}{2}}\), podstawiamy n i mamy ilość przekątnych w tym wielokącie