czesc wspolna rozwiazan równań tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piotrek9299
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy

czesc wspolna rozwiazan równań tryg.

Post autor: piotrek9299 »

mam np. takie "coś":
\(\displaystyle{ cos^2x=0 \ \wedge \ 1-sinx=0}\)
pierwsze:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+k \pi}\)
drugie:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+2k \pi}\)

nie wiem jak się wyznacza część wspólną rozwiązań?
moniczkaam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Debica / Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 23 razy

czesc wspolna rozwiazan równań tryg.

Post autor: moniczkaam »

Najlepiej zaznacz sobie kilka jednych i drugich na osi i zobacz które się powtarzają, tutaj jesli dobrze rozwiazales, to wspolnym rozwiazaniem bedzie \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi}{2}+2k \pi}\), poniewaz wszystkie wyniki z drugiego rozwiazania wpadaja tutaj, a te nie wpadają do pierwszego np dla\(\displaystyle{ k=1}\)
ODPOWIEDZ