Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{-sinx}{(x-4)^{2} } > \left| sinx\right|}\)
Z ktorej strony to ugryźć?
Nierowność z funkcją trygonometryczna i wartościa bezwzgl
Nierowność z funkcją trygonometryczna i wartościa bezwzgl
Definicje wartosci bezwzglednej kolega zna? To prosze z niej skorzystac. Wystarczy wziąć pod uwage dwa przypadki. Sinusy się wtedy szybko skrócą.
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 17 razy
Nierowność z funkcją trygonometryczna i wartościa bezwzgl
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx \ge 0 \\ \frac{-sinx}{(x-4)^2}>sinx \end{cases} v \begin{cases}sinx<0 \\ \frac{-sinx}{(x-4)^2}>-sinx \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ sinx(- \frac{1}{(x-4)^2} -1)>0}\)
Iloczyn jest ujemny kiedy jeden z czynników jest dodatni a drugi ujemny
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx>0 \\ - \frac{1}{(x-4)^2} -1<0 \end{cases} v \begin{cases} sinx<0 \\ - \frac{1}{(x-4)^2} -1>0 \end{cases}}\)
analogicznie z drugim
\(\displaystyle{ sinx(- \frac{1}{(x-4)^2} -1)>0}\)
Iloczyn jest ujemny kiedy jeden z czynników jest dodatni a drugi ujemny
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx>0 \\ - \frac{1}{(x-4)^2} -1<0 \end{cases} v \begin{cases} sinx<0 \\ - \frac{1}{(x-4)^2} -1>0 \end{cases}}\)
analogicznie z drugim