wyznacz zbiór wartości funkcji określonej zbiorem \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{\log \cos2 \pi x}}\)
??
wyznacz zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wyznacz zbiór wartości
\(\displaystyle{ egin{cases} cos2pi x>0 \ logcos2 pi x ge 0=log19end{cases} Leftrightarrow }gin{cases} cos2pi x>0 \ co}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
wyznacz zbiór wartości
hmm, w odpowiedzi jest zbiór złożony z samego 0..
to wynika z tego, ze dla każdego x całkowitego \(\displaystyle{ cos 2 \pi x = 1 ?}\) a więc całe wyrażenie podpierwiastkowe jest równe 0?
i jak to rozpisałeś i jest,że \(\displaystyle{ cos 2 \pi x > 0}\) i \(\displaystyle{ \ge}\) 1 to \(\displaystyle{ cos 2 \pi x = 1}\) bierze się z tego że najwieksza wart jaka moze przyjac dany cos to jest 1? i dlatego powstaje równanie?
to wynika z tego, ze dla każdego x całkowitego \(\displaystyle{ cos 2 \pi x = 1 ?}\) a więc całe wyrażenie podpierwiastkowe jest równe 0?
i jak to rozpisałeś i jest,że \(\displaystyle{ cos 2 \pi x > 0}\) i \(\displaystyle{ \ge}\) 1 to \(\displaystyle{ cos 2 \pi x = 1}\) bierze się z tego że najwieksza wart jaka moze przyjac dany cos to jest 1? i dlatego powstaje równanie?
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
wyznacz zbiór wartości
słusznie rozumujesz. a JankoS zwyczajnie zrobił błąd przy pisaniu - zbiorem wartości jest {0}.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
wyznacz zbiór wartości
Tak jak wyżej.klaustrofob pisze:słusznie rozumujesz. a JankoS zwyczajnie zrobił błąd przy pisaniu - zbiorem wartości jest {0}.
Tak to jest jak się robi kilka rzeczy na raz. Mia być \(\displaystyle{ f(k)=\sqrt{0}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy