Witam
Potrzebuję pomocy w wyprowadzeniu wzorów na \(\displaystyle{ \ctg ( \alpha +\beta)}\) oraz \(\displaystyle{ \ctg ( \alpha -\beta)}\)
Pozdrawiam
Wyprowadzenie wzorów na cotangens sumy i różnicy kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 7 razy
Wyprowadzenie wzorów na cotangens sumy i różnicy kątów
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 19:06 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyprowadzenie wzorów na cotangens sumy i różnicy kątów
Rozpisz ctg jako cosinus przez sinus, skorzystaj ze wzorów na cosinus i sinus sumy (różnicy) kątów, a potem licznik i mianownik podziel przez \(\displaystyle{ \sin \alpha\ \sin \beta}\) i zapisz w postaci ctg
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 19:06 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 paź 2013, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Wyprowadzenie wzorów na cotangens sumy i różnicy kątów
BettyBoo pisze:Rozpisz ctg jako cosinus przez sinus, skorzystaj ze wzorów na cosinus i sinus sumy (różnicy) kątów, a potem licznik i mianownik podziel przez \(\displaystyle{ sin \alpha\ sin\beta}\) i zapisz w postaci ctg
Witam. Wiem, że to stary temat ale nie chce tworzyć nowego na ten sam temat. Otóż mam pytanie do postu w/w. Dlaczego dzielimy jak raz przez \(\displaystyle{ sin \alpha\ sin \beta}\) ? Za wytłumaczenie z góry dziękuje
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wyprowadzenie wzorów na cotangens sumy i różnicy kątów
To pytanie nie jest sformułowane po polsku, nie rozumiem o co pytasz. Podzielić należy przez iloczyn \(\displaystyle{ \sin\alpha\sin\beta}\). Jeśli czegoś nie rozumiesz, to przedstaw jak to liczysz i dostaniesz wskazówkę.