prosze o pooc w zadaniu
a) w trojkacie prostokatnym krotsza przyprostokatna ma długosc 6, a jeden z katow ma miare 60 stopni. oblicz długosc okregu wpisanego w ten trójkat
b) na okregu o promieniu 3 opisano trojkat rownoramienny o kacie przy wierzchołku równym 120 stopni. oblicz długosc boków tego trojkata
okrag wipsany i opisany
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
okrag wipsany i opisany
a)
\(\displaystyle{ S=pr\\p=\frac{a+b+c}{2}}\)
Długości boków dostaniesz z tangensa i cosinusa \(\displaystyle{ 60^{o}}\) Obliczasz \(\displaystyle{ p}\), obliczasz pole trójkąta (\(\displaystyle{ S}\)), dzielisz przez \(\displaystyle{ p}\) i masz długość promienia okręgu wpisanego
\(\displaystyle{ S=pr\\p=\frac{a+b+c}{2}}\)
Długości boków dostaniesz z tangensa i cosinusa \(\displaystyle{ 60^{o}}\) Obliczasz \(\displaystyle{ p}\), obliczasz pole trójkąta (\(\displaystyle{ S}\)), dzielisz przez \(\displaystyle{ p}\) i masz długość promienia okręgu wpisanego