Ilośc pierwiastków danego równania trygonometrycznego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Ilośc pierwiastków danego równania trygonometrycznego

Post autor: Bartek1991 »

Ile pierwiastków ma równanie \(\displaystyle{ 12 \sin x = 7x}\).

Możemy to przekształcić do postaci \(\displaystyle{ \sin x = \frac{7}{12} x}\).
Po lewej stronie mamy zatem funkcję \(\displaystyle{ y = \sin x}\) zaś po prawej \(\displaystyle{ y = \frac{7}{12} x \approx \frac{1}{2} x}\). Funkcje te spotykają się w trzech punktach zatem pierwotne równanie ma trzy pierwiastki. Czy taki tok rozumowania jest poprawny?
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Ilośc pierwiastków danego równania trygonometrycznego

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ 12\sin x=7x}\) ma 3 pierwiastki (sprawdzone za pomocą programu) Co do tego czy rozumowanie jest poprawne czy nie, to wg mnie jest to lekko naciągane, ale lepszego sposobu na mój poziom wiedzy nie widzę
ODPOWIEDZ