\(\displaystyle{ \frac{cos ^{3}x-sin^{3}x }{cosx-sinx}= \frac{2+sin2x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^{2}x}+ \frac{1}{cos^{2}x}= \frac{1+ctg^{2}x}{cos^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x-cos^{2}x= \frac{tg^{2}x-1}{tg^{2}x+1}}\)
Sprawdz tożsamośc
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 16:11
- Podziękował: 4 razy
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Sprawdz tożsamośc
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin^{2}x}+ \frac{1}{cos^{2}x}= \frac{1+ctg^{2}x}{cos^{2}x} \\
L=\frac{1}{sin^{2}x}+ \frac{1}{cos^{2}x}= \frac{sin^{2}x+cos^{2}x}{sin^{2}xcos^{2}x}= \frac{1}{sin^{2}xcos^{2}x}\\ \\
P=\frac{1+ctg^{2}x}{cos^{2}x}= \frac{ \frac{sin^{2}x}{sin^{2}x}+ \frac{cos^{2}x}{sin^{2}x} }{cos^{2}x}= \frac{ \frac{1}{sin^{2}x} }{cos^{2}x}= \frac{1}{sin^{2}xcos^{2}x}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ L=P}\)
Pozdrawiam
L=\frac{1}{sin^{2}x}+ \frac{1}{cos^{2}x}= \frac{sin^{2}x+cos^{2}x}{sin^{2}xcos^{2}x}= \frac{1}{sin^{2}xcos^{2}x}\\ \\
P=\frac{1+ctg^{2}x}{cos^{2}x}= \frac{ \frac{sin^{2}x}{sin^{2}x}+ \frac{cos^{2}x}{sin^{2}x} }{cos^{2}x}= \frac{ \frac{1}{sin^{2}x} }{cos^{2}x}= \frac{1}{sin^{2}xcos^{2}x}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ L=P}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Sprawdz tożsamośc
\(\displaystyle{ L=\frac{cos ^{3}x-sin^{3}x }{cosx-sinx}= \frac{(cosx-sinx)(cos^2x+sinxcosx+sin^2x)}{cosx-sinx}= 1+sinxcosx= \\ \frac{2+2sinxcosx}{2}= \frac{2+sin2x}{2}=P}\)
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Sprawdz tożsamośc
\(\displaystyle{ sin^{2}x-cos^{2}x= \frac{tg^{2}x-1}{tg^{2}x+1}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{tg^{2}x-1}{tg^{2}x+1}= \frac{ \frac{sin^{2}x-cos^{2}x}{cos^{2}x} }{ \frac{sin^{2}x+cos^{2}x}{cos^{2}x} } = \frac{sin^{2}x-cos^{2}x}{sin^{2}x+cos^{2}x} =sin^{2}x-cos^{2}x=L}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ P=\frac{tg^{2}x-1}{tg^{2}x+1}= \frac{ \frac{sin^{2}x-cos^{2}x}{cos^{2}x} }{ \frac{sin^{2}x+cos^{2}x}{cos^{2}x} } = \frac{sin^{2}x-cos^{2}x}{sin^{2}x+cos^{2}x} =sin^{2}x-cos^{2}x=L}\)
Pozdrawiam