pytanie o limes

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
devilxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 7 lut 2006, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małogoszcz
Podziękował: 3 razy

pytanie o limes

Post autor: devilxx »

prosze o pomoc: mam taki przykład: \(\displaystyle{ \lim_{x \to } xsin(1/x)}\). jak to rozwiązać??? z góry dzięki
Astera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 lut 2006, o 11:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

pytanie o limes

Post autor: Astera »

hm... jak dla mnie jet to granica de ' Lopitalowska (nie umiem tego pisac) i nalzezy to najpierw sprowadzic do symbolu [0/0] lub [nieskończoność/nieskończoność] następnie policzyc pochodne licznika i mianownika i powinno wyjsc cos normalnego:)
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

pytanie o limes

Post autor: juzef »

W sumie nie widzę lepszego wytłumaczenia, niż \(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty}x \sin(\frac{1}{x})=\lim_{x \to 0}\frac{\sin x}{x}=1}\). Korzystanie z reguły de l'Hospitala w tym przykładzie jest pewnego rodzaju oszustwem.
devilxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 7 lut 2006, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małogoszcz
Podziękował: 3 razy

pytanie o limes

Post autor: devilxx »

Dzięki wielkie. Nie wiem za bardzo na czym polega zasada de l'Hospitala. Jak obczaje temat to zapewne się dla mnie rozjaśni choć trochę.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

pytanie o limes

Post autor: Lady Tilly »

tu masz ładnie opisane na czym polega reguła de l'Hospitala zajrzyj też do kompendim forumowego. :)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

pytanie o limes

Post autor: g »

przeciez ci juz kiedys tlumaczylem, dlaczego tu sie szpitala nie stosuje. widac nie wyciagnelas wnioskow. na zadanie radze przegrzebac stare posty i nie wprowadzac ludzi w blad.

(ten post jest pod warunkiem, ze uwazasz, ze mozna liczyc ze szpitala, bo jego tresc to sugeruje).
Astera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 lut 2006, o 11:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

pytanie o limes

Post autor: Astera »

hm.... zastanawiam sie dlaczego nie powinno sie tego liczyc z de l'Hospitala ? (mi wyszlo tak samo)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

pytanie o limes

Post autor: Lady Tilly »

Rozumiem o co chodzi, wiem, ze stosując tą zasadę można wpaść w pułapkę, skoro jednak devilxx nie wie na czym polega ta zasada to wyjaśniam - tylko tyle.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

pytanie o limes

Post autor: Tomasz Rużycki »

Bo przy wyprowadzaniu \(\displaystyle{ (\sin x)'}\) korzysta się właśnie z tej granicy.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

pytanie o limes

Post autor: Lady Tilly »

O to właśnie chodzi. dlatego można się trzeba uważać.
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

pytanie o limes

Post autor: Aram »

z ktorej granicy korzysta sie przy wyprowadzaniu (sinx)' ? bo juz nie wiem sam...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

pytanie o limes

Post autor: Tomasz Rużycki »

Z \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\sin x}{x} = 1}\).
ODPOWIEDZ