Siema, mam proste równanie, ale kompletnie nie wiem, jak się do niego zabrać:
\(\displaystyle{ 3 \sin x+ 5 \cos x=0}\)
Pozdro!
Proste równanie
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Proste równanie
Jaka jedynka trygnometryczna, bo ja jej nie widzę?
Ja bym to robił na tangensy połówki:
Niech \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2} =t}\)
\(\displaystyle{ 3 \sin x + 5 \cos x = 0 \\ \frac{3(2 \tg \frac{x}{2} ) + 5 ( 1- \tg^{2} \frac{x}{2} ) }{1+ \tg^{2} \frac{x}{2} } =0 \\ -5 t^{2} + 6t +5=0}\)
I masz proste równanie kwadratowe, wynik niestety bardzo brzydki.
Ja bym to robił na tangensy połówki:
Niech \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2} =t}\)
\(\displaystyle{ 3 \sin x + 5 \cos x = 0 \\ \frac{3(2 \tg \frac{x}{2} ) + 5 ( 1- \tg^{2} \frac{x}{2} ) }{1+ \tg^{2} \frac{x}{2} } =0 \\ -5 t^{2} + 6t +5=0}\)
I masz proste równanie kwadratowe, wynik niestety bardzo brzydki.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Proste równanie
Panowie z bazooką? Na muchę?
Zauważamy, że cosx jest różny od zera, bo wtedy sinus nie jest zerem, dzielimy stronami przez ten cosinus i mamy:
\(\displaystyle{ \tan x = -\frac{5}{3}}\)
Teraz otwieramy tablicę i szukamy najbliższego temu kąta.
Zauważamy, że cosx jest różny od zera, bo wtedy sinus nie jest zerem, dzielimy stronami przez ten cosinus i mamy:
\(\displaystyle{ \tan x = -\frac{5}{3}}\)
Teraz otwieramy tablicę i szukamy najbliższego temu kąta.