Witam , mam taki problem, otóż mam obliczyć sprytnie wyrażenie i proszę o pomoc:
\(\displaystyle{ tg10^{\circ}*tg20^{\circ}*tg30^{\circ}*...*tg80^{\circ}}\)
[Zastosowanie wzorów redukcyjnych] iloczyn tangensa
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
[Zastosowanie wzorów redukcyjnych] iloczyn tangensa
\(\displaystyle{ \tan\alpha=\cot(90^{o}-\alpha)\\\tan\alpha\cdot\cot\alpha=1}\)
Myślę że to rozjaśni sprawę
Myślę że to rozjaśni sprawę