1) \(\displaystyle{ \tan x+\tan 2x=\tan 3x}\)
2) \(\displaystyle{ 1+\cos x=2\sin x}\)
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 sty 2009, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
rozwiąż równanie
1.)
Skorzystaj ze wzorów na tangens podojonego i potrojonego kąta.
2.)
Jedno z rozwiązań jest elementarne, tj. \(\displaystyle{ x=(2k+1)\pi \ , \ k\in C}\), drugie niestety nie.
Skorzystaj ze wzorów na tangens podojonego i potrojonego kąta.
2.)
Jedno z rozwiązań jest elementarne, tj. \(\displaystyle{ x=(2k+1)\pi \ , \ k\in C}\), drugie niestety nie.