Miara łukowa kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Einen_helfen

Miara łukowa kąta

Post autor: Einen_helfen »

Oblicz miarę łukową kąta AOB, jeśli:
a) r= 1/2 ; l=3
b) r= 2 1/2 l= PI/3

Bardzo proszę o pomoc
sorcerer123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 6 razy

Miara łukowa kąta

Post autor: sorcerer123 »

ogólny wzór na miarę łukową:\(\displaystyle{ \frac{l}{r}}\)
\(\displaystyle{ a) \frac{3}{ \frac{1}{2} }=6}\)
ODPOWIEDZ