Piasek wydobyty z rzeki
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Piasek wydobyty z rzeki
Piasek wyciągany z Wisły usypuje się w stożek. Ile \(\displaystyle{ m^{3}}\) pisaku wydobyto z rzeki, jeżeli obwód podstawy usypanego stożka jest równy 32m , a wysokość 4m? (Wyniki podaj przybliżając do całości )
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Piasek wydobyty z rzeki
\(\displaystyle{ Obw= 2 \cdot \Pi \cdot R}\)
\(\displaystyle{ 32=2 \cdot \Pi \cdot R}\)
\(\displaystyle{ 16=\Pi \cdot R}\)
\(\displaystyle{ R \approx 5.1}\)
\(\displaystyle{ V \approx \frac{1}{3} \cdot \Pi \cdot R^2}\)
\(\displaystyle{ V \approx \frac{1}{3} \cdot \Pi \cdot 26.01}\)
\(\displaystyle{ V \approx 8.67 \cdot \Pi}\)
\(\displaystyle{ V \approx 27.24 m^3}\)
\(\displaystyle{ 32=2 \cdot \Pi \cdot R}\)
\(\displaystyle{ 16=\Pi \cdot R}\)
\(\displaystyle{ R \approx 5.1}\)
\(\displaystyle{ V \approx \frac{1}{3} \cdot \Pi \cdot R^2}\)
\(\displaystyle{ V \approx \frac{1}{3} \cdot \Pi \cdot 26.01}\)
\(\displaystyle{ V \approx 8.67 \cdot \Pi}\)
\(\displaystyle{ V \approx 27.24 m^3}\)