objętość i pole powierzchni bocznej stożka

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SweetKate7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oborniki

objętość i pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: SweetKate7 »

kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 stopni, a pole przekroju osiowego wynosi 144 sqrt{3} cm^2.
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka.-- 4 kwietnia 2009, 20:01 --144 pierwiastek z 3 cm^2
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

objętość i pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: Sherlock »


Przekrój osiowy stożka to trójkąt równoramienny. Pole przekroju to pole tego trójkąta. Korzystamy też z funkcji trygonometrycznych kąta ostrego w trójkącie prostokątnym i mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2} \cdot H \cdot 2r=144 \sqrt{3} \\ tg60^0= \frac{r}{H} \end{cases}}\)
Wyliczysz r i H i do objętości...

PS jak piszesz w LaTEX-ie nie zapominaj o klamrach \(\displaystyle{ }\)
ODPOWIEDZ