zbadaj parzystość i nieparzystość funkcji:
\(\displaystyle{ 2x\sqrt{x^{2}+cos2x}}\)
\(\displaystyle{ sinx-tg\frac{x}{2}}\)
parzystość
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
parzystość
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest nieparzysta \(\displaystyle{ \Longleftrightarrow}\) \(\displaystyle{ \bigwedge_{x\in D_f} -x\in D_f\land f(-x)=-f(x)}\)
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest parzysta \(\displaystyle{ \Longleftrightarrow}\) \(\displaystyle{ \bigwedge_{x\in D_f} -x\in D_f \land f(-x)=f(x)}\)
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest parzysta \(\displaystyle{ \Longleftrightarrow}\) \(\displaystyle{ \bigwedge_{x\in D_f} -x\in D_f \land f(-x)=f(x)}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
parzystość
Sprawdzić, czy dziedzina jest symetryczna względem zera (tak, jak napisałem powyżej), potem policzyć \(\displaystyle{ f(x), f(-x), -f(x)}\) & sprawdzić z definicją... Poradzisz sobie.