wartość kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
baski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dziura
Podziękował: 22 razy

wartość kąta

Post autor: baski »

Mam dosyć spory problem gdyż nie wiem jak obliczyć wartość kąta w mierze kątowej:
\(\displaystyle{ \tg 2 \alpha = 3,355}\)

z góry wielkie dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wartość kąta

Post autor: Nakahed90 »

Odczytaj z tablic.
baski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dziura
Podziękował: 22 razy

wartość kąta

Post autor: baski »

tak tylko że w tablicach jest dla kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) i własnie dla kąta \(\displaystyle{ \alpha = 74 \circ 18'}\) jednak ja się pytam o \(\displaystyle{ tg2 \alpha}\). Bo sam \(\displaystyle{ tg \alpha}\) raczej nie będzie połową \(\displaystyle{ tg2 \alpha}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wartość kąta

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ 2\alpha=74^{o}18'|:2}\)
\(\displaystyle{ \alpha=...}\)
strz33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

wartość kąta

Post autor: strz33 »

\(\displaystyle{ \tg 2\alpha =\frac{2\tg \alpha}{1-\tg^2 \alpha }}\) przekształc na rownanie kwadratowe rozwiąz i dopisz okresowość i powinno byc dobrze.
ODPOWIEDZ