Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 lut 2006, o 23:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
1. Wiedzac ze \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym i cos\(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \sqrt{\sqrt{2}-1}}\) oblicz sin\(\displaystyle{ \alpha}\) i tg\(\displaystyle{ \alpha}\) .
2. Oblicz:
cos100° * \(\displaystyle{ \sqrt{1+tg^{2}100\circ}\)
Te stopnie przy 100 mi nie bardzo wyszly, ale mam nadzieje, ze poza tym wszystko jasne Z gory serdecznie dziekuje za wyjasnienie jak sie za takie cos wogole zabrac
ps. Pod pierwiastkiem jak chcialem dac znaczek stopnia, pokazywal mi sie taki nawias "[?]" dlatego wrzucilem w to miejsce circ, choc nie wiem czy to prawidlowe oznaczenie?
2. Oblicz:
cos100° * \(\displaystyle{ \sqrt{1+tg^{2}100\circ}\)
Te stopnie przy 100 mi nie bardzo wyszly, ale mam nadzieje, ze poza tym wszystko jasne Z gory serdecznie dziekuje za wyjasnienie jak sie za takie cos wogole zabrac
ps. Pod pierwiastkiem jak chcialem dac znaczek stopnia, pokazywal mi sie taki nawias "[?]" dlatego wrzucilem w to miejsce circ, choc nie wiem czy to prawidlowe oznaczenie?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
W obu zadaniach skorzystaj z tzw. jedynki trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 lut 2006, o 23:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
Wielkie dzieki
Jesli chodzi o zadanie 1. to z obliczeniem sinusa poradzilem sobie bez problemu. Zas jesli chodzi o tangens to pojawia sie moja bezradnosc, gdyz nie wiem co zrobic z nastepujacym ulamkiem:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2-\sqrt{2}}}{\sqrt{\sqrt{2}-1}}}\)
Co dalej? Wynik z tego ma podobno wyjsc \(\displaystyle{ \sqrt[4]{2}}\) ? Ale nie umiem do tego dojsc
W zadaniu drugim doszedlem do postaci \(\displaystyle{ cos^{2}100}\)° + \(\displaystyle{ sin^{2}100}\)°
Zgodnie z jedynka trygonometryczna wynik powinien byc = 1? Jednak w odpowiedzi mam napisane ze -1. Gdzies popelnilem blad?
Jesli chodzi o zadanie 1. to z obliczeniem sinusa poradzilem sobie bez problemu. Zas jesli chodzi o tangens to pojawia sie moja bezradnosc, gdyz nie wiem co zrobic z nastepujacym ulamkiem:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2-\sqrt{2}}}{\sqrt{\sqrt{2}-1}}}\)
Co dalej? Wynik z tego ma podobno wyjsc \(\displaystyle{ \sqrt[4]{2}}\) ? Ale nie umiem do tego dojsc
W zadaniu drugim doszedlem do postaci \(\displaystyle{ cos^{2}100}\)° + \(\displaystyle{ sin^{2}100}\)°
Zgodnie z jedynka trygonometryczna wynik powinien byc = 1? Jednak w odpowiedzi mam napisane ze -1. Gdzies popelnilem blad?
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
Sinusa policzyłeś dobrze. Teraz w tangensie, weź wszystko pod jeden pierwiastek i uwymiernij mianownik, potem wszystko Ci się poskraca i dostaniesz to co w odpowiedziach. Wygląda to tak:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ 2- \sqrt{2}}}{\sqrt{\sqrt{2}-1}}=\sqrt{\frac{2- \sqrt{2}}{\sqrt{2}-1}}=\sqrt{ (2- \sqrt{2})(\sqrt{2} +1)}=\sqrt{ 2 \sqrt{2} +2-2- \sqrt{2}}= \sqrt{\sqrt{2}}= \sqrt[4]{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ 2- \sqrt{2}}}{\sqrt{\sqrt{2}-1}}=\sqrt{\frac{2- \sqrt{2}}{\sqrt{2}-1}}=\sqrt{ (2- \sqrt{2})(\sqrt{2} +1)}=\sqrt{ 2 \sqrt{2} +2-2- \sqrt{2}}= \sqrt{\sqrt{2}}= \sqrt[4]{2}}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 lut 2006, o 23:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
Teraz to sie wydaje o wiele prostsze Serdecznie dziekuje, teraz bede wiedzial jak kombinowac
Hmm jesli dobrze rozumuje to jedynka trygonometryczna ma wartosc 1 dla cwiartek I i III a wartosc -1 przyjmuje dla cwiartek II i IV ? W szkole nie bylo o tym mowy. Skandal
Pozdrawiam
Hmm jesli dobrze rozumuje to jedynka trygonometryczna ma wartosc 1 dla cwiartek I i III a wartosc -1 przyjmuje dla cwiartek II i IV ? W szkole nie bylo o tym mowy. Skandal
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
jedynka trygonometryczna ma stala wartosc rowna 1 niezaleznie od katowpolan123 pisze:Hmm jesli dobrze rozumuje to jedynka trygonometryczna ma wartosc 1 dla cwiartek I i III a wartosc -1 przyjmuje dla cwiartek II i IV ? W szkole nie bylo o tym mowy. Skandal
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
Suma dowolnych kwadratów jest zawsze nieujemna.
\(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100} = -|\cos 100|\sqrt{1+\tan^2 100} =-\sqrt{\cos^2 100 + \sin^2 100} = -1}\).
\(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100} = -|\cos 100|\sqrt{1+\tan^2 100} =-\sqrt{\cos^2 100 + \sin^2 100} = -1}\).
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
Widzę, temat był już na forum poruszany to nie będę zakładał nowego wątku...
Chodzi mi o zapis \(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100}}\).
Jestem słaby z trygonometrii więc męczyłem się z tym niemiłosiernie. Mój zapis:
\(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100}}\)
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{sin ^{2} 100 + cos ^{2} 100 + \frac{sin^2 100}{cos^2 100} }}\)
Sprowadzając do wspólnego mianownika wchodzi:
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{\frac{sin^2 100 * cos^2 100 + cos^4 100 + sin^2 100}{cos^2 100} }}\)
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{\frac{cos^2 100( sin^2 100 + cos^2 100 ) + sin^2 100}{cos^2 100} }}\)
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{\frac{1}{cos^2 100} } = cos 100 * \frac{1}{cos 100} = 1}\)
Mmm, nawet nie wiem czy powyższe rozwiązanie jest poprawne, dlatego chciałbym poznać pełny zapis tego, jak dochodzi do sytuacji:
\(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100} = -|\cos 100|\sqrt{1+\tan^2 100} =-\sqrt{\cos^2 100 + \sin^2 100} = -1}\)
Dzięki z góry za wszelkie wyjaśnienia.
Chodzi mi o zapis \(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100}}\).
Jestem słaby z trygonometrii więc męczyłem się z tym niemiłosiernie. Mój zapis:
\(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100}}\)
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{sin ^{2} 100 + cos ^{2} 100 + \frac{sin^2 100}{cos^2 100} }}\)
Sprowadzając do wspólnego mianownika wchodzi:
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{\frac{sin^2 100 * cos^2 100 + cos^4 100 + sin^2 100}{cos^2 100} }}\)
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{\frac{cos^2 100( sin^2 100 + cos^2 100 ) + sin^2 100}{cos^2 100} }}\)
\(\displaystyle{ cos 100 \sqrt{\frac{1}{cos^2 100} } = cos 100 * \frac{1}{cos 100} = 1}\)
Mmm, nawet nie wiem czy powyższe rozwiązanie jest poprawne, dlatego chciałbym poznać pełny zapis tego, jak dochodzi do sytuacji:
\(\displaystyle{ \cos 100\sqrt{1+\tan^2 100} = -|\cos 100|\sqrt{1+\tan^2 100} =-\sqrt{\cos^2 100 + \sin^2 100} = -1}\)
Dzięki z góry za wszelkie wyjaśnienia.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{1}{cos^2 100}}=\frac{1}{|cos100|}}\)
Wiedzac ze alfa jest katem ostrym i cos alfa = ..
No dzięki, a mógłbym dowiedzieć się jeszcze jak dochodzi do takiego zapisu:
\(\displaystyle{ -|\cos 100|\sqrt{1+\tan^2 100} =-\sqrt{\cos^2 100 + \sin^2 100}}\)
?
\(\displaystyle{ -|\cos 100|\sqrt{1+\tan^2 100} =-\sqrt{\cos^2 100 + \sin^2 100}}\)
?