Zbadaj z wykorzystaniem definicji czy liczba...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Zbadaj z wykorzystaniem definicji czy liczba...

Post autor: JarTSW »

Zbadaj z wykorzystaniem definicji czy liczba \(\displaystyle{ T}\)jest okresem funkcji.

\(\displaystyle{ f(x)=|sinx|+|cosx|}\), \(\displaystyle{ T=\pi}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Zbadaj z wykorzystaniem definicji czy liczba...

Post autor: luka52 »

Jeżeli liczba \(\displaystyle{ T}\) jest okresem funkcji \(\displaystyle{ f}\), to musi zachodzić:
\(\displaystyle{ f(x+T) = f(x)}\)
Nie trudno pokazać, że rzeczywiście tak jest, bowiem:
\(\displaystyle{ f(x+\pi) = |\sin (x+\pi ) | + | \cos ( x + \pi ) | = |-\sin x| + | - \cos x| = f(x)}\).
ODPOWIEDZ