Korzystając ze wzorów redukcjyjnych zapisać w postaci f. try

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
irekno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 14 sty 2009, o 13:55
Podziękował: 2 razy

Korzystając ze wzorów redukcjyjnych zapisać w postaci f. try

Post autor: irekno »

Korzystając ze wzorów redukcjyjnych zapisać w postaci f. trygonometrycznej kąta \(\displaystyle{ \alpha \in (0, \frac{pi}{2})}\)

\(\displaystyle{ cos( \frac{5}{2}pi + \alpha )}\)
\(\displaystyle{ ctg( \frac{pi}{2} + \alpha )}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Korzystając ze wzorów redukcjyjnych zapisać w postaci f. try

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos (\frac{5\pi}{2}+\alpha)=\cos (2\pi+\frac{\pi}{2}+\alpha)=-\sin\alpha\\\ctg (\frac{\pi}{2}+\alpha)=-\tg \alpha}\)
ODPOWIEDZ