Sprawdź tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
agath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 10:31
Płeć: Kobieta

Sprawdź tożsamości trygonometryczne

Post autor: agath »

Sprawdź tożsamości trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \sin \alpha (\frac{1}{\ctg \alpha} + \frac{1}{\tg \alpha}) = \frac{1}{\cos \alpha}}\)

\(\displaystyle{ \sin \alpha (\tg \alpha + \ctg \alpha) = \frac{1}{\cos \alpha}}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Sprawdź tożsamości trygonometryczne

Post autor: Rogal »

W czym masz problem? Cotangensy i tangensy pozmieniaj z definicji na sinus przez cosinus.
Aha i piszemy alpha.
ODPOWIEDZ