Oblicz wartość wyrażenia:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{4} -sin150 \cdot cos180+(- \frac{8}{27} ) \cdot tg225}\)
b) \(\displaystyle{ 3tg50 \cdot ctg50+ \frac{sin240+cos150}{tg300 \cdot ctg120}}\)
Oblicz wartość wyrażenia:
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Oblicz wartość wyrażenia:
zamien sobie te katy w fun kcjach tryg. na mniejsze uzywajac wzorow redukcyjnych(taka duza tablica), jesli nie masz jej w podreczniku(w co watpie) to wikipedia pomoze, majac katy 30,45, i 60 poradzisz sobie juz
Oblicz wartość wyrażenia:
ad a) \(\displaystyle{ \frac{1}{4} -sin30 \cdot (-1)+(- \frac{8}{27} )tg45= \frac{1}{4} - \frac{1}{2} \cdot (-1)+(- \frac{8}{27} ) \cdot 1= \frac{3}{4} - \frac{8}{27} = \frac{49}{108}}\)
Nie machnęłam się gdzieś??
-- 1 kwietnia 2009, 22:41 --
ad b) \(\displaystyle{ 3 \cdot 1+ \frac{-sin60-cos30}{-tg60 \cdot (-ctg60)} =3+ \frac{- \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot (- \frac{1}{2} )}{- \frac{ \sqrt{} 3}{3} \cdot (- \sqrt{3} ) } =3+ \frac{ \frac{ \sqrt{} 3}{4} }{1} =3+ \frac{ \sqrt{} 3}{4}}\) ??
-- 2 kwietnia 2009, 12:44 --
Oj chyba machnełam się gdzieś w drugim przykładzie. Może mi to ktoś sprawdzić??
Nie machnęłam się gdzieś??
-- 1 kwietnia 2009, 22:41 --
ad b) \(\displaystyle{ 3 \cdot 1+ \frac{-sin60-cos30}{-tg60 \cdot (-ctg60)} =3+ \frac{- \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot (- \frac{1}{2} )}{- \frac{ \sqrt{} 3}{3} \cdot (- \sqrt{3} ) } =3+ \frac{ \frac{ \sqrt{} 3}{4} }{1} =3+ \frac{ \sqrt{} 3}{4}}\) ??
-- 2 kwietnia 2009, 12:44 --
Oj chyba machnełam się gdzieś w drugim przykładzie. Może mi to ktoś sprawdzić??