wyznaczyc zbior wartosci takiej funkcji:
\(\displaystyle{ 1-cosx}\) + \(\displaystyle{ sin ^{2}}\)\(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)
zbior wartkosci f. trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
zbior wartkosci f. trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin^2\frac{x}{2} \ge 0}\), więc minimum będzie, gdy \(\displaystyle{ \cos x=1 \Leftrightarrow x=2k\Pi}\). Wtedy f_min=1-1+0=0
Maksimum będzie, gdy \(\displaystyle{ \cos x=-1\Leftrightarrow x=\Pi+2k\Pi}\). Wtedy f_max=1-(-1)+1=3
Maksimum będzie, gdy \(\displaystyle{ \cos x=-1\Leftrightarrow x=\Pi+2k\Pi}\). Wtedy f_max=1-(-1)+1=3