Działania na cos i sin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
McFly90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 16 mar 2009, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Działania na cos i sin

Post autor: McFly90 »

Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ cos(90^{0} - \alpha = sin \alpha}\), oblicz:
\(\displaystyle{ cos^{2}25^{0}+cos^{2}35^{0}+cos^{2}45^{0}+cos^{2}55^{0}+cos^{2}65^{0}}\)
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Działania na cos i sin

Post autor: Brzytwa »

\(\displaystyle{ cos^{2}25^{0}+cos^{2}35^{0}+cos^{2}45^{0}+cos^{2}55^{0}+cos^{2}65^{0}= cos^{2}25^{0}+cos^{2}35^{0}+cos^{2}45^{0}+sin^{2}35^{0}+sin^{2}25^{0}= (cos^{2}25^{0}+sin^{2}25^{0})+(cos^{2}35^{0}+sin^{2}35^{0})+cos^{2}45^{0}=1+1+(\frac{\sqrt{2}}{2})^{2}=2,5}\)
ODPOWIEDZ