Wyznacz sinus i cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
przlde

Wyznacz sinus i cosinus

Post autor: przlde »

Mam problem z zadaniem:
Wyznacz sinus i cosinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), takiego że \(\displaystyle{ tg \alpha =2}\)

Proszę o rozwiązanie tego zadania krok po kroku.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wyznacz sinus i cosinus

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}=2 \\ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1 \end{cases}}\)
przlde

Wyznacz sinus i cosinus

Post autor: przlde »

Tak właśnie to mam, ale nie rozumie dlaczego tam musi być jedynka trygonometryczna... i dlaczego to ma być układ równań.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wyznacz sinus i cosinus

Post autor: Nakahed90 »

Masz dwie niewiadome i jedno równanie z wartości tangensa, więc aby wyznaczyć sinus i kosinus potrzebujesz jeszcze jedno równanie, używasz jedynki trygonometrycznej bo tam występują obie poszukiwane funkcje.
ODPOWIEDZ