oblicz wartość wyrażenia - trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
oczykobry999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:03
Płeć: Kobieta

oblicz wartość wyrażenia - trygonometria

Post autor: oczykobry999 »

\(\displaystyle{ sin(-870^{o})+cos1020^{o}+tg(-1200^{o})+ctg1290^{o}=??}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{5\pi}{4}+ cos \frac{5\pi}{4}+ tg \frac{5\pi}{4}+ ctg \frac{5\pi}{4} =??}\)
Pomóżcie
Ostatnio zmieniony 30 mar 2009, o 20:59 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
tomalla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 10 mar 2009, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

oblicz wartość wyrażenia - trygonometria

Post autor: tomalla »

Wystarczą same wzory redukcyjne, nic więcej.
oczykobry999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 mar 2009, o 16:03
Płeć: Kobieta

oblicz wartość wyrażenia - trygonometria

Post autor: oczykobry999 »

może ktoś pomóc i zastosować te wzory , prosze:)
ODPOWIEDZ