Sprawdź tożsamości; sporządź wykresy funkcji...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
alek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2009, o 02:01
Płeć: Mężczyzna

Sprawdź tożsamości; sporządź wykresy funkcji...

Post autor: alek1 »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań:

Zad.1- Sprawdź tożsamości:
\(\displaystyle{ tg \alpha * \frac{ctg \alpha }{1+ctg^{2} \alpha } = sin^{2} \alpha}\)

Zad.2-
Sporządź wykresy funkcji: \(\displaystyle{ f(x) = sin x}\) oraz \(\displaystyle{ g(x) = |sin x|}\)
Wyznacz wszystkie wartości \(\displaystyle{ x \in <0; 2 pi>}\) dla których zachodzi równość \(\displaystyle{ f(x) = g(x)}\). dziękuję!
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Sprawdź tożsamości; sporządź wykresy funkcji...

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ tg\alpha \cdot \frac{ctg\alpha}{1+ctg^2\alpga} = \frac{tg\alpga \cdot ctg\alpha}{1+ \frac{cos^2\alpha}{sin^2\alpha} }= \frac{1}{ \frac{sin^2\alpha+cos^2\alpha}{sin^2\alpha} } = \frac{sin^2\alpha}{sin^2\alpha+cos^2\alpha} = \frac{sin^2\alpha}{sin^2\alpha+(1-sin^2\alpha)} = sin^2\alpha}\)

do 2 proponuję jakis program do rysowania funkcji np. Graph (darmowy)
alek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2009, o 02:01
Płeć: Mężczyzna

Sprawdź tożsamości; sporządź wykresy funkcji...

Post autor: alek1 »

zagmatwany ten program... czy ktoś kto ma taki (lub podobny, lepszy) program mógłby rozwiązać drugie zadanie?
ODPOWIEDZ