Skąd się wzieło ...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Skąd się wzieło ...

Post autor: marcinn12 »

Miałem zadanie z stery które męczyłem z godzine, uidało się dojść do wyniku ale w odpowiedziach jest takie coś:
\(\displaystyle{ V= \sqrt{ \frac{1}{4cos^{2}\alpha}-1 }= \frac{ \sqrt{sin( \frac{\Pi}{3}+\alpha )*sin(\alpha- \frac{\Pi}{3} ) }}{cos\alpha}}\)
i \(\displaystyle{ \alpha \in ( \frac{\pi}{3}, \frac{\pi}{2})}\).

jak do tego dojsc?
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Skąd się wzieło ...

Post autor: Potekk »

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{4cos^{2} \alpha}-1 }= \frac{ \sqrt{ \frac{1}{4}-\cos^2 \alpha } }{\cos \alpha }=\frac{ \sqrt{1-\cos^2 \alpha -\frac{3}{4} } }{\cos \alpha }= \frac{ \sqrt{\sin^2 \alpha -sin^2 \frac{\pi}{3} } }{\cos \alpha }= \frac{ \sqrt{(\sin \alpha -sin \frac{\pi}{3})(\sin \alpha +sin \frac{\pi}{3}) } }{\cos \alpha }= \frac{ \sqrt{2\cos \frac{ \alpha + \frac{\pi}{3} }{2}\sin \frac{ \alpha - \frac{\pi}{3} }{2} \cdot 2\sin \frac{ \alpha + \frac{\pi}{3} }{2}\cos \frac{ \alpha - \frac{\pi}{3} }{2} } }{\cos \alpha }=\frac{ \sqrt{2\sin \frac{ \alpha + \frac{\pi}{3} }{2}\cos \frac{ \alpha + \frac{\pi}{3} }{2} \cdot 2\sin \frac{ \alpha - \frac{\pi}{3} }{2}\cos \frac{ \alpha - \frac{\pi}{3} }{2} } }{\cos \alpha }=\frac{ \sqrt{\sin( \frac{ \pi}{3}+ \alpha ) \cdot \sin( \alpha- \frac{ \pi}{3} ) }}{\cos \alpha}}\)

pozdro
ODPOWIEDZ