rozwiąż równanie
- kuba746
- Użytkownik
- Posty: 378
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 67 razy
rozwiąż równanie
za \(\displaystyle{ sin2x}\) z jedynki trygonometrycznej podstaw \(\displaystyle{ \sqrt{1-cos^22x}}\) podnieś obie strony do kwadratu podstaw za \(\displaystyle{ cos2x=t}\) i będziesz miała równanie kwadratowe do rozwiązania pamiętaj że \(\displaystyle{ t \in <-1;1>}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
rozwiąż równanie
Albo skorzystaj z własności:
\(\displaystyle{ sin2 x = \frac{2 tg x}{1+ tg^{2} x } \\ cos2 x = \frac{1-tg^{2}x}{1+tg^{2}x}}\)
Następnie równanie kwadratowe, użyj podstawienia: \(\displaystyle{ t=tg^{2}x}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ sin2 x = \frac{2 tg x}{1+ tg^{2} x } \\ cos2 x = \frac{1-tg^{2}x}{1+tg^{2}x}}\)
Następnie równanie kwadratowe, użyj podstawienia: \(\displaystyle{ t=tg^{2}x}\)
Pozdrawiam.