Funkcja g okreslona jest wzorem
\(\displaystyle{ g(x)= x ^{2}+cos \alpha \cdot x+sin \alpha +3}\)
Wyznacz te warosci parametru \(\displaystyle{ \alpha}\), dla ktorych jest rowna 2.
Wyznacz parametr a
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Niewiem Sam
- Podziękował: 27 razy
Wyznacz parametr a
Dalej jest Sinus, a nie cosinus, dlatego mysle ze twoje rozwiazanie jest niepoprawne;/
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Wyznacz parametr a
nie rozumie problemu
\(\displaystyle{ g(x)= x ^{2}+cos \alpha \cdot x+sin \alpha +3=2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+cos \alpha \cdot x+sin \alpha +1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=cos^2 \alpha - 4sin \alpha -4 =1-sin^2 \alpha -4sin \alpha -5 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ t=sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\)
\(\displaystyle{ g(x)= x ^{2}+cos \alpha \cdot x+sin \alpha +3=2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+cos \alpha \cdot x+sin \alpha +1=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=cos^2 \alpha - 4sin \alpha -4 =1-sin^2 \alpha -4sin \alpha -5 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ t=sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\)