Rozwiąż równania:
1.
\(\displaystyle{ 2tgx+ |tgx|= \sqrt{3}}\)
2.
\(\displaystyle{ tgx+|ctgx|=2}\)
równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \tan x\ge 0:\\
2\tan x+\tan x=\sqrt{3}\\
3\tan x=\sqrt{3}\\
\tan x=\frac{\sqrt{3}}{3}\\
\ldots\\
\tan x<0:\\
2\tan x-\tan x=\sqrt{3}\\
\tan x=\sqrt{3}\\
\ldots}\)
Rozwiazujesz oddzielnie dwa przypadki w podanej dziedzinie dla tangensa, a nastepnie sumujesz rozwiazania otrzymujac rozwiazanie calego rownania.
Pozdrawiam.
2\tan x+\tan x=\sqrt{3}\\
3\tan x=\sqrt{3}\\
\tan x=\frac{\sqrt{3}}{3}\\
\ldots\\
\tan x<0:\\
2\tan x-\tan x=\sqrt{3}\\
\tan x=\sqrt{3}\\
\ldots}\)
Rozwiazujesz oddzielnie dwa przypadki w podanej dziedzinie dla tangensa, a nastepnie sumujesz rozwiazania otrzymujac rozwiazanie calego rownania.
Pozdrawiam.