Suma sinusa i kosinusa
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
Suma sinusa i kosinusa
Mając dane \(\displaystyle{ sin \frac{ \alpha }{2} = \frac{1}{2} \sqrt{2- \sqrt{3} }}\) oblicz \(\displaystyle{ sin \alpha +cos \alpha}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Suma sinusa i kosinusa
\(\displaystyle{ sin \frac{ \alpha }{2} = \frac{1}{2} \sqrt{2- \sqrt{3} }=\sqrt{\frac{2-\sqrt{3}}{4}}=\sqrt{\frac{1-\frac{\sqrt{3}}{2}}{2}}}\)
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Suma sinusa i kosinusa
W tablicach istnieje taki wzór jak
\(\displaystyle{ sin\frac{\alpha}{2}=\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}}}\)
Z tego masz kosinus, a z jedynki trygonometrycznej wyliczysz sinus.
\(\displaystyle{ sin\frac{\alpha}{2}=\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}}}\)
Z tego masz kosinus, a z jedynki trygonometrycznej wyliczysz sinus.
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy