proszę o pomoc w zadaniu
sprawdź, czy podane równości są tożsamościami
a) \(\displaystyle{ \frac{2}{cos ^{2} x} -1 = 1+2tg ^{2}x}\)
tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 mar 2009, o 20:39
- Płeć: Kobieta
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{2}{cos^2x}-1=1+2tg^2x \newline
L=\frac{2}{cos^2x}-1=
2\cdot \frac{1}{cos^2x}-1=\
2\cdot \frac{sin^2x+cos^2x}{cos^2x}-1=\newline
2\cdot \frac{sin^2x}{cos^2x}+2\cdot \frac{cos^2x}{cos^2x}-1=
2tg^2x+2-1=1+2tg^2x=P}\)
L=\frac{2}{cos^2x}-1=
2\cdot \frac{1}{cos^2x}-1=\
2\cdot \frac{sin^2x+cos^2x}{cos^2x}-1=\newline
2\cdot \frac{sin^2x}{cos^2x}+2\cdot \frac{cos^2x}{cos^2x}-1=
2tg^2x+2-1=1+2tg^2x=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 mar 2009, o 20:39
- Płeć: Kobieta