mając dany tg x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

mając dany tg x

Post autor: panisiara »

Mając dany tg x =2
oblicz:
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{sin^{3}x+ 3cos^{3}x}}\)
uzależniłam sin x =2 cos x
ale nie wiem jak dalej postąpić z tym wyrażeniem po podstawieniu, dochodzę do postaci: \(\displaystyle{ \frac{2}{11 cosx}}\)
oczywiście przy odgórnie danym założeniu cos x nie równe 0.
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

mając dany tg x

Post autor: Potekk »

\(\displaystyle{ |\cos x|= \frac{1}{ \sqrt{\tg^2 x +1} }}\)
ODPOWIEDZ