sprawdź tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

sprawdź tożsamość

Post autor: panisiara »

\(\displaystyle{ sin^{6}x+cos^{6}x=1-3sin^{2}xcos^{2}x}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

sprawdź tożsamość

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ L= \left(sin^{2}x \right)^3 + \left(cos^{2}x \right)^3= \left(\left(sin^{2}x \right)+\left(cos^{2}x \right) \right) \left(sin^4x-sin^2xcos^2+cos^2x \right)=1 \cdot \left( \left(sin^2x+cos^2x \right)^2-2sin^2xcos^2x-sin^2cos^2x \right) =1-3sin^{2}xcos^{4}x=P.}\)
ODPOWIEDZ