Funkcje trygonomentryczne w zadaniu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 mar 2009, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Funkcje trygonomentryczne w zadaniu

Post autor: mateoo »

Statek z wrogą banderą widać z odległości 1500m od fortu, w którym ustawiono armatę wys. 220 m n.p.m. Wyznacz kąt, o który należy obniżyć ułożoną poziomo lufę armaty,by była skierowana na statek.

Czy ktoś mógłby mi pomóc z rysunkiem i jego opisaniu? Dalej powinienem sobie poradzić....
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Funkcje trygonomentryczne w zadaniu

Post autor: Sherlock »


Szukamy kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) , jak zauważamy \(\displaystyle{ \alpha=90^0 - \beta}\), a \(\displaystyle{ \beta}\) możemy policzyć z funkcji trygonometrycznych
mateoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 mar 2009, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Funkcje trygonomentryczne w zadaniu

Post autor: mateoo »

Jednak nie umiem... Nie rozumie tego rysunku
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Funkcje trygonomentryczne w zadaniu

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com

Uprościłem grafikę Poradzimy sobie teraz bez kąta \(\displaystyle{ \beta}\)
Lufa armaty musi pokrywać się z czerwoną prostą. Z poziomu (linia czarna) musimy więc ją obniżyć o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Na rysunku zaznaczyłem dwa kąty na żółto, dlaczego wiem, że są równe? Bo mamy dwie proste równoległe przecięte trzecią prostą (czerwoną) - w takiej sytuacji kąty naprzemianległe wewnętrzne są równe (zerknij np. tu

Kod: Zaznacz cały

http://www.interklasa.pl/portal/dokumen
... katy1d.htm)
Powyższe informacje pozwalają wyznaczyć kąt obniżenia bo możemy w trójkącie prostokątnym policzyć \(\displaystyle{ tg\alpha}\):
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{220}{1500}}\)
mateoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 mar 2009, o 09:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Funkcje trygonomentryczne w zadaniu

Post autor: mateoo »

Juz rozumiem:) dzieki wielkie:)
ODPOWIEDZ