równanie trygonometryczne z parametrem a

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
konwalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta

równanie trygonometryczne z parametrem a

Post autor: konwalia »

pytanie 1.Wyznacz wszystkie wartości a dla korych równanie\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) cosx = {\(\displaystyle{ a^{2}}\) + a + 1} ma rozwiązanie
pytanie 2. jakie wartości może przyjmować funkcja y= cos\(\displaystyle{ x^{2}}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

równanie trygonometryczne z parametrem a

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ cosx=3(a^2+a+1)}\)

równanie ma rozwiązania
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow -1 \le cosx \le 1 \Leftrightarrow -1 \le 3(a^2+a+1) \le 1 \Leftrightarrow -1 \le 3a^2+3a+3 \le 1 \Leftrightarrow \begin{cases} 3a^2+3a+3 \ge -1 \\ 3a^2+3a+3 \le 1 \end{cases} \Leftrightarrow ...}\)
konwalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta

równanie trygonometryczne z parametrem a

Post autor: konwalia »

dziękuję;)
ODPOWIEDZ