Wykres funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomHex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 mar 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna

Wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: tomHex »

Cześć

Treść zadania brzmi: narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = cosx - \sqrt{3}sinx}\).

Chciałem Wam przedstawić dwa sposoby rozwiązania zadania (pierwsze moje, drugie mojej nauczycielki matematyki z LO) i zapytać, co o nich sądzicie (również pod kątem matury), albo też poprosić Was o inne (lepsze/szybsze) sposoby rozwiązania zadania.

Sposób I:
Zauważmy, że \(\displaystyle{ y=f(x)}\) jest nową wartością współrzędnej \(\displaystyle{ x}\) punktu \(\displaystyle{ P = (1, \sqrt{3})}\) obróconego wokół początku układu współrzędnych o kąt \(\displaystyle{ x}\). Zapisujemy równanie okręgu:
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4}\).

Wiedząc, że:
- wykresy funkcji sinus i cosinus są wykresami ruchu po okręgu,
- przeciwdziedziną funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) jest zbiór \(\displaystyle{ [-2, 2]}\),
- kąt zawarty między osią OX a prostą przechodzącą przez punkty (0, 0) i P jest równy \(\displaystyle{ \pi/3}\),
możemy stwierdzić, że:
\(\displaystyle{ f(x) = cosx - \sqrt{3}sinx = 2cos(x + \pi/3)}\).
Rysujemy wykres.


II. Sposób:
Zapiszmy:
\(\displaystyle{ f(x) = cosx - \sqrt{3}sinx = 2(\frac{1}{2}cosx - \frac{\sqrt{3}}{2}sinx)}\),
\(\displaystyle{ f(x) = 2(sin30cosx - cos30sinx)}\),
\(\displaystyle{ f(x) = 2sin(30-x) = 2sin(-(x-30))}\).
Rysujemy wykres.


Co sądzicie?
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: LastSeeds »

respect dla ciebie za pierwsze rozwiazanie

kazdy normalny stosuje nr 2:)
paulamar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 gru 2009, o 18:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: paulamar »

zdecydowanie wolę sposób II...
pierwszy to wyższa szkoła jazdy:PP
ODPOWIEDZ