Witam mam takie pytanko do takiego zadanka:
zad1. dla jakich wartosci parametru alfa suma kwadratów różnych pierwiastków równania
\(\displaystyle{ x^{2}}\)+2xsinalpha -\(\displaystyle{ cos^{2}}\)alpha=0
wyszedł mi \(\displaystyle{ sin^{2}}\)alpha=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
i co dalej z tym zrobic??
parametr w wfunkcji trygonmetrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
parametr w wfunkcji trygonmetrycznej
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha=\frac{1}{2} \ \ \ / \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{ \sqrt{2} } \vee sin\alpha=\frac{-1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{\sqrt{2}}{ 2 } \vee sin\alpha=\frac{-\sqrt{2}}{ 2 } }}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{ \sqrt{2} } \vee sin\alpha=\frac{-1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{\sqrt{2}}{ 2 } \vee sin\alpha=\frac{-\sqrt{2}}{ 2 } }}\)