Przedstaw w postaci iloczynowej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lukik91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 lut 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ujazd

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: lukik91 »

Przedstaw w postaci iloczynowej:

\(\displaystyle{ sinx + cosx + 1}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: mmoonniiaa »

wskazówka: skorzystaj z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\)
lukik91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 lut 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ujazd

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: lukik91 »

niestety nie wiedziałem co dalej zrobić, nawet z ta jedynka trygonometryczna ;/
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: Rogal »

mmoonniiaa, możesz napisać, jak z tej jedynki skorzystać?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: mmoonniiaa »

Przepraszam, pomyłka. Może ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten przykład?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ sinx+cosx=\sqrt{2}cos(\frac{\pi}{4}-x)}\)
\(\displaystyle{ 1=\sqrt{2}\cdot \frac{\sqrt{2}}{2}=\sqrt{2}cos \frac{\pi}{4}}\)
A dalej ze wzoru na sumę kosinusów robisz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: Rogal »

A nawet sumę cosinusów ;)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Przedstaw w postaci iloczynowej

Post autor: Nakahed90 »

Racja Rogal, mały błędzik przy pisaniu się wdał.
ODPOWIEDZ