nierownosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lukik91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 lut 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ujazd

nierownosc

Post autor: lukik91 »

sin^2x - 3sinx =< 0
i jeszcze jedna:
2cosx - 1 < 0
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

nierownosc

Post autor: panisiara »

Rozumiem , ze w pierwszym przypadku chodzi o nierównosc : \(\displaystyle{ sin^{2} x- 3sinx \le 0}\)... tak?
podstawiasz zmienną pomocniczą za sinx=t (lub jakakolwiek inna literka)
Masz nierównosć: \(\displaystyle{ t^{2} -3t \le 0 \Leftrightarrow t(t-3) \le 0}\) Mozesz narysować wykres (taka falka nierówności wielomianowej) skierowany ku górze (ramiona paraboli - bo równanie jest stopnia drugiego ) , przecinający oś ox w punktach 0 i 3. Odpowiedzią jest zbiór t należących do przedziału : <0,3>
Następnie wracasz do zależności t=sinx.
Piszesz kiedy sinx zawiera się w tych wartościach (sinus jest funkcją okresową o zbiorze wartości <-1; 1> )
ODp: \(\displaystyle{ x \in <0; \pi > + 2\pi}\)
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

nierownosc

Post autor: ppolciaa17 »

2. \(\displaystyle{ cosx< \frac{1}{2}}\)

rysujesz sobie cosinusa i prostą \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}}\) rozwiązaniem jest przedział pod tą prosta..
ODPOWIEDZ