Wyznacz dziedzinę

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wyznacz dziedzinę

Post autor: IceCube »

Mam problem z tym przykładem

\(\displaystyle{ y= \frac{1}{1+tg ^{2}x }}\)

nie wiem jak będzie wyglądać dziedzina. Proszę o pomoc

P.S trzeba tutaj rozwiązywać jakieś równania czy co?:P
Endus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz dziedzinę

Post autor: Endus »

Czy \(\displaystyle{ 1 + tg^2x}\) może kiedykolwiek dawać 0?
Czy tangens istnieje dla dowolnego x ?
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wyznacz dziedzinę

Post autor: IceCube »

tg z 0 to 0 czyli to nie może nigdy być 0.
tak tanges istnieje dla dowolnego

Przynajmniej ja tak myśle

wniosek końcowy jest jaki ?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wyznacz dziedzinę

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ tg^{2}x+1>0}\)
To wyrażenie jest zawsze dodatnie i nigdy nie przyjmie wartości równej 0.

Na dziedzinę złoży się warunek istnienia tangensa (czyli niezerowanie się funkcji kosinus)
\(\displaystyle{ D_{f};x \neq \frac{\pi}{2}+ k\pi \wedge k\in C}\)
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wyznacz dziedzinę

Post autor: IceCube »

Nakahed90 pisze:\(\displaystyle{ tg^{2}x+1>0}\)
To wyrażenie jest zawsze dodatnie i nigdy nie przyjmie wartości równej 0.
to już rozumiem
Na dziedzinę złoży się warunek istnienia tangensa (czyli niezerowanie się funkcji kosinus)
\(\displaystyle{ D_{f};x \neq \frac{\pi}{2}+ 2k\pi \wedge k\in C}\)
ale tego za cholery nie mogę pojąć:P
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wyznacz dziedzinę

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
Żeby istniał tangens kosinus musi być różny od zera, czyli
\(\displaystyle{ cosx\neq 0 \iff x\neq \frac{\pi}{2}+k\pi \wedge k\in C}\)
IceCube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

Wyznacz dziedzinę

Post autor: IceCube »

sorry już rozumiem. Wielkie dzięki.

-- 25 marca 2009, 21:22 --
Nakahed90 pisze:\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
Żeby istniał tangens kosinus musi być różny od zera, czyli
\(\displaystyle{ cosx\neq 0 \iff x\neq \frac{\pi}{2}+2k\pi \wedge k\in C}\)
tylko mam jeszcze jedno pytanko. Czy miejsem zerowym cos nie jest\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} +k\pi}\)

bo tutaj u Ciebie widzę \(\displaystyle{ 2k\pi}\)

???
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wyznacz dziedzinę

Post autor: Nakahed90 »

Racja, już poprawiłem.
ODPOWIEDZ