oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
stefan123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 sty 2009, o 17:41
Podziękował: 1 raz

oblicz

Post autor: stefan123 »

oblicz wartośc wyrażenia : \(\displaystyle{ \frac{5sinx + cosx}{cosx - 4sinx}}\) jeśli tgx= -5
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

oblicz

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}=-5 \Rightarrow sinx=-5cosx}\)
ODPOWIEDZ