równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Firehaar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2009, o 17:35
Płeć: Mężczyzna

równania

Post autor: Firehaar »

proszę o napisanie rozwiązań tych równań(jak możecie to cale rozwiązania bo nie kumam tego)

\(\displaystyle{ cos5x-cosx=sin3x}\)

\(\displaystyle{ sin^3x+cos^3x=cosx}\)

\(\displaystyle{ tgx+tg2x=tg3x}\)

\(\displaystyle{ sinx-cos2x+sin3x=1}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{3cosx+sinx}= \frac{7}{4}}\)

\(\displaystyle{ 3sinx-5cosx=0}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

równania

Post autor: kolanko »

podkładaj wzory redukcyjne . np
a)
\(\displaystyle{ cos(2x+3x)-cosx=cos(2x+x)}\)

b)\(\displaystyle{ (sinx+cosx)(1-sinxcosx)=cosx}\)
itd itd ... podkładaj pod wzory redukcyjne i sie ladnie skraca ...
ODPOWIEDZ