Tożsamości uzasadnienie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
notic3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ń
Podziękował: 11 razy

Tożsamości uzasadnienie

Post autor: notic3 »

niech alpha jest kątem ostrym różnym od 45 stopni uzasadnij że zachodzi tożsamość \(\displaystyle{ \frac{tg \alpha +1}{tg \alpha -1} = \frac{1+ctg \alpha }{1-ctg \alpha }}\)

Błagam o pomoc
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Tożsamości uzasadnienie

Post autor: blost »

wymoz to sobie na krzyz i zauwaz ze \(\displaystyle{ tgx * ctgx=1}\)
ODPOWIEDZ